نحوه کارکرد گیربکس CVT
نحوه کارکرد گیربکس CVT نه تنها برای دارندگان خودرو با گیربکس CVT مورد توجه است بلکه از نظر ساختاری هم مورد توجه مهندسین و تعمیرکارها نیز است. گیربکس cvt (Continuously Variable Transmission) یک نوع از گیربکسهای اتوماتیک است که در مقایسه با گیربکسهای سنتی، بهطور پیوسته تغییرات در نسبت دنده میدهد.
در این مقاله، گیربکس رضا به بررسی گیربکس cvt، نحوه کارکرد گیربکس CVT و مزایا و معایب آن خواهیم پرداخت. در نهایت، به بررسی نکاتی در ارتباط با نگهداری و طول عمر گیربکس cvt خواهیم پرداخت تا بتوانیم به رانندگان خودرو کمک کنیم تا بتوانند طول عمر و مدت سلامتی گیربکس خودرو سواری خود را افزایش بدهند.
گیربکس CVT چیست؟
گیربکس CVT یا Continuously Variable Transmission نوعی گیربکس اتوماتیک است. در حالی که عملکرد آن شبیه گیربکس اتوماتیک معمولی است، اما تفاوت اصلی این است که CVT برخلاف گیربکس اتوماتیک، دارای دندههای جداگانه نیست. با وجود این، یک CVT میتواند تعداد بینهایتی از ضریب دنده داشته باشد. و توانایی آن در تغییر مداوم نسبت دنده بدون توجه به سرعت، باعث میشود نسبت به گیربکس اتوماتیک معمولی کارآمدتر باشد.
اگر به این فکر میکنید که به جای گیربکس اتوماتیک معمولی، روی خودرویی با CVT سرمایه گذاری کنید، ادامه مطلب را بخوانید تا در مورد مزایا و معایب CVT و مشکلات رایج در گیربکس CVT بیشتر بدانید. ابتدا، اجازه دهید نگاهی عمیقتر به نحوه عملکرد CVT بیندازیم.
تاریخچه گیربکس CVT
در سال ۱۹۸۹، سوبارو جاستی اولین خودرویی بود که از فناوری گیربکس CVT (Continuously Variable Transmission) استفاده کرد. بسیاری از مورخان خودرو ادعا میکنند که CVT مدتها قبل از جاستی، مانند خودروی بریتانیایی کلینو که در سال ۱۹۲۳ معرفی شد یا در خودروی داف ۶۰۰ از سال ۱۹۵۸ وجود داشته است. حتی اگر آن ها را به عنوان نمونههای اولیه CVT بپذیریم، این فناوری در آن زمان به صورت انبوه تولید نمی شد.
در دهه ۹۰، خودروسازان شروع به توسعه CVT های خود با مواد بهبود یافته مانند سیستم هیدرولیک پیشرفته، تسمه های با استحکام بالا، میکروپروسسورها و سنسورهای سرعت بالا کردند. برخی از اولین مدلهایی که CVT را ارائه میکردند، نیسان مارچ ۱۹۹۲، هوندا سیویک VTi ۱۹۹۵ و تویوتا پریوس ۱۹۹۷ بودند.
نحوه کارکرد گیربکس CVT
در یک گیربکس CVT، دو قرقره با قطر متغیر از طریق یک تسمه انتقال قدرت انعطاف پذیر به موتور و چرخ متصل می شوند. هر دو قرقره قادر به حرکت مستقل هستند و عرض قرقره ها به میزان نیروی مورد نیاز خودرو بستگی دارد. یکی بزرگتر می شود، دیگری کوچکتر می شود. این تغییر مداوم بر اساس نیاز برق خودرو منجر به تغییر مداوم در ضریب دنده می شود.
جالب اینجاست که مدلهای اولیه گیربکسهای CVT به دلیل لغزش یا احساس کش لاستیکی شکایت داشتند، زیرا این انتقال برای حرکت به سمت اوج قدرت دور موتور طراحی شده بود و قرار بود در هنگام شتاب گیری شدید در آنجا باقی بماند. در مدل های اخیر این مشکل برطرف شده و اکنون حس تعویض دنده مصنوعی به آن اضافه شده است.
علاوه بر این، برخی برندها نسخههای خاص خود از CVT را ارائه کردهاند. برای مثال، نیسان یک Xtronic دارد که حس یک گیربکس معمولی را بازتولید می کند. تویوتا همچنین Hybrid Synergy Drive (HSD) را دارد که بخشی از سیستم هیبریدی در خودروهای هیبریدی مانند پریوس است. آئودی برند دیگری است که نسخه CVT خود را به نام Multitronic دارد. برای عیب یابی رایگان، شما می توانید هم اکنون با گیربکس رضا به شماره های 09120807991 و 09115690391 تماس بگیرید.
مزایای گیربکس CVT
- بازده سوخت: مهمترین مزیت یک گیربکس CVT بازده سوخت آن است. از آنجایی که میتواند تعداد بینهایتی از ضرایب دنده را ارائه دهد، موتور میتواند با کارآمدترین سرعت خود کار کند که میتواند منجر به صرفهجویی بیشتر در مصرف سوخت شود.
- رانندگی نرم: گیربکسهای CVT برای ایجاد شتاب و کاهش سرعت نرم طراحی شدهاند که میتواند منجر به یک تجربه رانندگی راحتتر شود.
- هزینههای نگهداری پایینتر: گیربکسهای CVT نسبت به گیربکسهای اتوماتیک سنتی سادهتر هستند که میتواند منجر به هزینههای نگهداری پایینتر شود. آنها به اندازه گیربکسهای اتوماتیک قطعات متحرک ندارند، به این معنی که خرابیهای کمتری خواهند داشت.
- سازگار با محیط زیست: CVT ها نسبت به گیربکسهای اتوماتیک سنتی برای محیط زیست سازگارتر طراحی شدهاند. آنها آلایندگی کمتری تولید میکنند که میتواند به کاهش ردپای کربنی یک وسی نقلیه کمک کند.
معایب گیربکس CVT
- دوام محدود: یکی از بزرگترین معایب گیربکسهای CVT این است که میتوانند نسبت به گیربکسهای اتوماتیک سنتی دوام کمتری داشته باشند. تسمه و قرقرهها میتوانند به مرور زمان فرسوده شوند که منجر به تعمیرات پرهزینه میشود.
- کاهش ظرفیت بکسل: گیربکسهای CVT به اندازه گیربکسهای اتوماتیک سنتی قوی نیستند، به این معنی که ظرفیت حمل بار آنها کاهش یافته است. اگر نیاز به حمل بار سنگین دارید، CVT ممکن است بهترین گزینه نباشد.
- تجربه رانندگی کمتر جذاب: برخی از رانندگان متوجه میشوند که گیربکسهای CVT میتوانند نسبت به گیربکسهای دستی یا اتوماتیک سنتی، تجربه رانندگی کمتحرکتری را ارائه دهند. نبود تعویض دنده میتواند باعث شود که تجربه رانندگی احساس اتصال کمتری به جاده داشته باشد.
- شتاب غیرقابل پیشبینی: گیربکسهای CVT میتوانند شتاب غیرقابل پیشبینی، به خصوص در سرعتهای بالا را ارائه دهند. موتور ممکن است بدون افزایش سرعت متناسب، دور بگیرد که میتواند آزاردهنده باشد.
طول عمر مفید گیربکس CVT
طبق یافته های حال حاضر و با توجه به نحوه کارکرد گیربکس CVT، خودروهای نوین مجهز به گیربکس CVT قادرند عملکردی قابل اعتماد را تا حدود ۱۶۰,۰۰۰ کیلومتر ارائه دهند. با این حال، به طور کلی دوام این گیربکس نسبت به گیربکس های اتوماتیک یا دستی سنتی پایین تر است.
با وجود این، نگهداری مناسب از سوی مالک می تواند این بازه کارکرد را افزایش دهد. مالکانی که به برنامه سرویس های دوره ای توصیه شده از سوی کارخانه پای بند باشند، از روغن گیربکس تجویز شده استفاده کنند و از رانندگی نامناسب اجتناب ورزند، می توانند تا سقف ۳۲0,۰۰۰ کیلومتر از عملکرد بی دردسر گیربکس CVT بهره مند شوند.
در صورت داشتن هرگونه سوال در خصوص گیربکس CVT خود، می توانید همین امروز با گیربکس رضا با شماره های 09120807991 و 09115690391 تماس حاصل نمایید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.