گیربکس دی سی تی ( DCT ) چیست ؟
گیربکس دوکلاچه یا DCT یکی از جدیدترین انواع گیربکس اتوماتیک است که در خودروهای مختلف مورداستفاده قرار میگیرد. این نوع گیربکس از دو سری کلاچ برای تعویض سریعتر دنده استفاده میکند. یکی کلاج مسئول دندههای زوج مثل 2، 4 و 6 است و دنده دیگر، وظیفه تعویض دنده به دندههای 1، 3، 5 و R (دنده عقب) را دارد. بسیاری از خودروهای محبوب در ایران نیز از این گیربکس استفاده میکنند. به عنوان مثال، شاخصترین آنها را میتوان جک S5 دانست. این خودروی خوشقیمت، از گیربکس دوکلاچ یا همان گیربکس DCT استفاده میکند. این گیربکسها معمولا با سرویس به موقع و مرتب، عمر زیادی میکنند و احتمال خرابی آنها پایین است. در صورتی که خودروی شما از گیربکس DCT استفاده میکند، باید به صورت دورهای آن را سرویس کنید و روغن درون آن را تعویض کنید. تعویض روغن گیربکس اتوماتیک باعث کاهش دمای گیربکس و همچنین افزایش راندمان کاری آن میشود. اما بسیاری از افراد، نمیدانند که دو نوع گیربکس DCT وجود دارد. یکی گیربکس دوکلاچه خشک و دیگری گیربکس دو کلاچه تر! در ادامه، به مقایسه گیربکس دو کلاچه خشک و تر در جنبههای مختلف میپردازیم.
گیربکس دو کلاچه خشک و تر
گیربکسهای DCT یا دوکلاچه، یکی از محبوبترین انواع گیربکس اتوماتیک هستند. این نوع گیربکس در بسیاری از خودروهای امروزی مورداستفاده قرار میگیرند. بسیاری از خودروهای وارداتی به کشور در سالهای اخیر نیز از این گیربکس استفاده میکردند؛ اما به دلیل عدم اطلاع و شناخت کافی رانندگان از این نوع گیربکس؛ بسیاری از انها تفاوت گیربکس دوکلاچه خشک و تر را نمیدانند.
مقایسه گیربکس دو کلاچه خشک و تر
در ادامه، میخواهیم به بررسی و مقایسه گیربکس DCT خشک و تر بپردازیم. در ابتدا گیربکس خشک و تر و را معرفی میکنیم و سپس، مزایا و معایب هرکدام را مورد بررسی قرار میدهیم.
گیربکس دو کلاچه خشک چیست؟
کلاچ خشک یکی از انواع گیربکس دوکلاچه است که میتواند انتقال شتاب را با استفاده از اصطکاک بین دو سطح مدیریت کند. این نوع گیربکس بدون نیاز به روغن کار میکند و در نتیجه، اتلاف انرژی توسط روغن وجود ندارد. این نوع گیربکس نیز مزایا و معایب خاص خودش را دارد که استفاده یا عدم استفاده از آن را توجیه میکند.
از مزیتهای استفاده از گیربکس دو کلاچه خشک (غیر از مورد قبل) میتوان به استفاده در سرعتهای پایین بدون اتلاف انرژی اشاره کرد. این یعنی مصرف سوخت کمتر در سرعتهای پایین!
اما میتوان به دو مرود از معایب گیربکس DCT خشک نیز اشاره کرد. اولین مورد، این است که این گیربکس اصلا و ابدا برای سرعتهای بالا مناسب نیست! زیرا به دلیل عدم وجود روغن واسکازین، اولا گیربکس داغ شده و عملکرد آن با مشکل مواجه میشود و دوما احتمال خوردگی در قطعات آن بیشتر میشود. مورد دوم، هزینه بالای نگهداری و تعمیر گیربکس DCT خشک است. همین موضوع باعث شده که برخی از رانندگان مطلع، اصلا و ابدا از این نوع گیربکس استفاده نکنند؛ گرچه خودروهایی که از آن استفاده کنند نیز در ایران نایاب هستند!
گیربکس دو کلاچه تر چیست؟
گیربکس دو کلاچه تر در مقایسه با نوع قبلی، از تفاوتهای برجستهای برخوردار است. بزرگترین تفاوت و فاحشترین آنها، استفاده از روغن درون این نوع گیربکس است. همانطور که میدانید، روغن گیربکس یا واسکازین، عملکرد و کاربرد گستردهای در گیربکسهای دستی و اتوماتیک دارد. روغن واسکازین وظیفه روانکاری، خنک کنندگی و همچنین تمیزکردن گیربکس را دارد و بهتر است به صورت دورهای تعویض شود.
گیربکس دو کلاچه تر، دقیقا مزایایی مشابه معایب گیربکس دوکلاچه تر دارد. برای مثال، گیربکس تر برای سرعتهای بالا مناسب است. همچنین اصطکاک کمتری نسبت به گیربکس دوکلاچه خشک دارد و به این ترتیب، عمر مفید بالاتری دارد. این گیربکس هزینه تعمیر و نگهداری به مراتب کمتری نسبت به برادر خود دارد و از این وجه، بسیار پرقدرت ظاهر میشود. بسیاری از خودروهای اتوماتیک خارجی در ایران از جمله JAC S5 از این نوع گیربکس استفاده میکنند.
اما اینطور نیست که گیربکس دو کلاچه تر، معایبی نداشته باشد. اولین عیب این نوع گیربکس، این است که هزینه ساخت بالایی دارد و خودروهایی که از آن استفاده میکنند، معمولا برچسب قیمتی بالاتری دارند. دومین مورد، این است که خرید این خودروها برای افرادی نیاز به سرعتهای بالا ندارند، صرفه اقتصادی زیادی ندارد. به جای آن میتوانید به سراغ خودروهایی با گیربکس CVT و… بروید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.