شرایط اتومات کردن ماشین های دستی
بررسی شرایط اتومات کردن ماشین های دستی فکری است که به ذهن بسیاری از مالکان خودروهای دستی خطور کرده است که بهتر است قبل از بررسی این شرایط با گیربکس دستی و اتوماتیک آشنا شویم.
گیربکس یکی از عامل های انتقال دهنده نیرو است. تولید کننده نیرو موتور یا پیشرانه است. انتقال دهنده هم سیستمی شکل پذیر از بخشهای گوناگون است که عمل انتقال نیرو را در کنار هم و به صورت مداوم انجام میدهند. نیروی ایجاد شده توسط پیشرانه، باید توسط یک سیستم انتقال دهنده، به چرخها منتقل شود. سه بخش اصلی این سیستم انتقال دهنده شامل کلاچ، جعبه دنده و دیفرانسیل هستند که در میان آنها جعبه دنده از ارزش ویژهای برخوردار است. جعبهدنده را اصطلاحا gearbox هم میگویند. گیربکس رضا در این مقاله به گیربکس دستی، گیربکس اتوماتیک و شرایط اتومات کردن ماشین های دستی می پردازد.
گیربکس چیست؟
جعبه دنده اغلب گیربکس نامیده می شود. گیربکس ها به مجموعه ای از چرخ دنده ها و بدنه آن ها اشاره دارند که بیشتر در خودروها یافت می شود. از آنجایی که اکثر موتورهای وسایل نقلیه موتوری دارای سرعت های عملیاتی و دور آرام بالایی هستند، گیربکس ها به ماشین ها اجازه می دهند تا به طور موثر کار کنند و حتی به کند کردن و خاموش کردن ماشین ها کمک می کنند. گیربکس ها برای انتقال انرژی از یک منبع قدرت دوار به منبع دیگر استفاده می شوند و در خودروها، توربین ها و ماشین آلات سنگین یافت می شوند. مسئولیت مهم گیربکس خودرو، نظم دهی سرعت و گشتاور مورد نیاز برای شرایط گوناگون رانندگی است.
گیربکس دستی
در ماشین های قدیمی بیشتر از گیربکس های دستی یا جعبه دنده خودرو دستی سود برده می شد و تغییر دنده تماماً بر عهده راننده ماشین بود. در این سیستم gearbox برای تغییر دنده راننده باید به اندازه دور موتور دقت کرده، هرگاه دور موتور افزایش یافت با استفاده از پدال کلاج و دسته دنده، دنده ماشین را تعویض دهد.
اهمیت این بخش از خودرو میتواند در حد موتور یا مولد نیرو شمرده شود. تعمیرات آن نیاز به مهارت بالایی دارد و توجه به نگهداری سلامت آن نیز در اولویتهای نگهداری اصولی از خودرو است. می خواهیم این بخش پیچیده و مهم را با جزئیات بررسی کنیم و نحوه کار و انواع آن را ذکر نماییم.
موتور ماشین نیروی دورانی (Rotational Power) تولید می کند و برای حرکت دادن به خودرو این نیرو باید به چرخ ها منتقل شود که وظیفه اصلی گیربکس انتقال درست این نیروست به نحوی که در مواقعی مانند شروع حرکت یا سربالایی ها این نیرو را چند برابر کند و در لحظاتی مانند سرپایینی ها نیروی کمتری را انتقال دهد.
مزایای گیربکس دنده دستی
- ارزان تر بودن نسبت به گیربکس های اتوماتیک
- هزینه نگهداری و تعمیرات به مراتب کمتر از نمونه های اتوماتیک
- مصرف سوخت بهینه تر در مقایسه با انواع گیربکس اتوماتیک
- فراوانی قطعات و تعمیرات در مناطق مختلف
- القای حس هیجان و لذت رانندگی بیشتر بخصوص در خودروهای اسپرت
با وجود مزایای گیربکس دستی، آمارها نشان میدهد که در سالهای اخیر استفاده از آن در حال کاهش است. به عنوان مثال، در نیمه اول 2024 تنها 1.7 درصد از خودروهای جدید در آمریکا و 32 درصد در اروپا دارای گیربکس دستی بودهاند.
معایب گیربکس دنده دستی
- کارآمد نبودن و خسته کننده بودن در رانندگی های طولانی مدت خصوصا در ترافیک های سنگین
- زمان بر بودن برای مسلط شدن به رانندگی برای افراد تازه کار
- مستهلک شدن دیسک و صفحه کلاچ و نیاز به تعمیرات دوره ای آن
گیربکس اتوماتیک
اگر شما یک ماشین با گیربکس اتوماتیک رانده باشید ، دو تفاوت بزرگ بین گیربکس های اتوماتیک و گیربکس های دستی را می شناسید :
- خودرو های دارای گیربکس اتوماتیک پدال کلاچ ندارند .
- خودرو های دارای گیربکس اتوماتیک نیازبه تعویض دنده دستی ندارند . یک بار شما دنده را در حالت drive قرار می دهید، همه چیز ها دیگر خودکار عمل می کند .
گیربکس اتوماتیک یکی از انواع سیستمهای انتقال قدرت در خودروها است که به طور خودکار تعویض دندهها را انجام میدهد. این سیستم به راننده امکان رانندگی آسانتر و بدون نیاز به استفاده از پدال کلاچ را میدهد.
مزایای گیربکس اتوماتیک
- رانندگی راحت تر به دلیل عدم نیاز به تعویض دنده دستی به خصوص در ترافیک و مسیرهای پر پیچ و خم
- کاهش خستگی راننده به دلیل عدم نیاز به تعویض دنده مداوم به خصوص در مسیرهای طولانی
- مناسب برای رانندگی در ترافیک سنگین که میتواند خستهکننده و طاقتفرسا باشد.
همچنین راننده میتواند تمرکز بیشتری بر روی فرمان، جاده و سایر رانندگان داشته باشد. به علاوه رانندگی با گیربکس اتوماتیک میتواند برای افراد مسن یا کسانی که مشکلاتی در مچ دست یا شانه دارند، رانندگی را آسانتر کند. این مزایا باعث شده تا افراد بیشتری به شرایط اتومات کردن ماشین های دستی فکر کنند.
معایب گیربکس اتوماتیک
- هزینه تعمیر و نگهداری بیشتر گیربکسهای اتوماتیک و همچنین قطعات یدکی گیربکس اتوماتیک
- قیمت اولیه بیشتر زمان خرید خودرو با گیربکس اتوماتیک به دلیل پیچیدگی بیشتر و هزینه تولید بالاتر
- شتاب اولیه کمتر نسبت به خودروهای با گیربکس دستی در نتیجه، اتلاف انرژی بیشتر
روند تاریخی استفاده از گیربکس اتوماتیک
دهه 1904: اولین گیربکس اتوماتیک توسط “آلفرد هورنر مونرو” اختراع شد.
دهه 1930: جنرال موتورز اولین گیربکس اتوماتیک هیدرولیکی به نام “Hydra-Matic” را معرفی کرد.
دهه 1940: گیربکس های اتوماتیک به طور فزاینده ای در خودروهای لوکس محبوب شدند.
دهه 1950: گیربکس های اتوماتیک دو سرعته به طور معمول در خودروهای آمریکایی استفاده می شدند.
دهه 1960: گیربکس های اتوماتیک سه سرعته به طور معمول در خودروهای آمریکایی استفاده می شدند.
دهه 1980: گیربکس های اتوماتیک چهار سرعته به طور معمول در خودروهای آمریکایی استفاده می شدند.
دهه 1990: گیربکس های اتوماتیک پنج سرعته به طور معمول در خودروهای آمریکایی استفاده می شدند.
امروزه گیربکس های اتوماتیک مدرن تا 10 دنده و یا بیشتر هم ساخته و بر روی انواع مختلف خودرو سبک و سنگین نصب می شوند.
همچنین میتوانید برای دریافت علائم خرابی گیربکس اتوماتیک به مقاله مربوطه مراجعه کنید.
شرایط اتومات کردن ماشین های دستی
شاید سهولت در رانندگی شهری، شما را به این فکر بیندازد که شرایط اتومات کردن ماشین های دستی را بررسی کنید. برای این کار باید گیربکس دستی با نمونه اتوماتیک تعویض شود، فرآیندی که البته پیچیدگیهای زیادی دارد و به این راحتیها نیست.
نصب گیربکس اتوماتیک تنها برای خودروهایی منطقی است که مدل اتومات آنها در بازار وجود دارد. اگر بتوانید با وجود سختیهای زیاد، گیربکس کارخانهای و یا به اصطلاح فابریک را تهیه کنید، در این شرایط میتوانید با اطمینان بیشتری نسبت به تعویض گیربکس اقدام کنید. در غیر این صورت باید به سراغ گیربکسهای غیر فابریک بروید که اکثر آنها قدیمی و کارکرده هستند. این نوع گیربکسها معمولاً پس از تعویض دردسرهایی را برای مالک ایجاد میکنند. به طور کلی اگر خودروی شما نمونه اتوماتیک ندارد بهتر است قید اتومات کردن خودروی خود را بزنید. همچنین برای عیب یابی رایگان گیربکس اتوماتیک خودروی خود می توانید با گیربکس رضا در ارتباط باشید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.