توربین یکی از قطعات اصلی و مهم در گیربکس های اتوماتیک است و از این رو عیب یابی و هزینه تعمیر توربین گیربکس اتوماتیک از اهمیت ویژه ای برخوردار است که گیربکس رضا در این مقاله به این موضوع اشاره می کند.
توربین گیربکس اتوماتیک چیست؟
پیش از اینکه به عیب یابی و هزینه تعمیر توربین گیربکس بپردازیم لازم است با توربین گیربکس آشنا شویم. این قطعه را با نام مبدل گشتاور نیز می شناسند. توربین فقط در گیربکس های اتوماتیک وجود دارد و گیربکس های دنده ای توربین ندارند. در گیربکس های اتومات توربین جایگزین کلاچ می شود و شما فقط با ترمز گرفتن اتومبیل را متوقف می کنید.خرید توربین گیربکس اتوماتیک
توربین در قسمتی مابین گیربکس و موتور اتومبیل قرار دارد. وسط آن نیز با روغن پر شده است. همانطور که گفتیم توربین از یک طرف به گیربکس و از طرف دیگر به موتور متصل شده است. نیروی موتور به وسیله روغن به گیربکس انتقال پیدا می کند و این مسئله باعث می شود تا شما با عوض کردن دنده سرعت های متفاوت را تجربه کنید. همچنین برای آشنایی بیشتر می توانید به مقاله عملکرد انواع توربین گیربکس اتوماتیک مراجعه کنید.
عیب یابی توربین گیربکس اتوماتیک
پس از آشنایی با توربین پیش زمینه ای ایجاد می شود تا با عیب یابی و هزینه تعمیر توربین گیربکس اتوماتیک دقیق تر آشنا شویم. شما خودتان به راحتی می توانید با دنبال کردن دستورالعمل زیر توربین گیربکس اتوماتیک خود را عیب یابی کنید. تعمیرکاران با تجربه و متخصص همگی اتفاق نظر دارند که قبل از باز کردن توربین، باید با خودرو روشن، توربین تست شود. در غیر این صورت باید کل سیستم گیربکس و توربین شکافته شود و قطعات تک به تک چک شوند تا عیب آن پیدا شود، که قطعا این فرآیند یک فرآیند بسیار پیچیده و زمان بر و پر هزینه است.
برای عیب یابی رایگان در سراسر کشور و تعیین هزینه تعمیر توربین گیربکس اتوماتیک هم اکنون می توانید با گیربکس رضا با شماره های 09120807991 و 09115690391 تماس بگیرید.
قبل از اینکه نحوه عیب یابی توربین را برای شما شرح دهیم بهتر است این نکته را خاطرنشان کنیم که این تست نباید بیشتراز ۳ ثانیه به طول بیانجامد. زیرا در صورتی که شما این تست را بیشتر از ۳ ثانیه انجام دهید احتمال آسیب گیربکس شما وجود خواهد داشت. بنابراین حتما دقت کنید که تست شما بیشتر از ۳ ثانیه طول نکشد.
تست توربین گیربکس اتوماتیک عملی است که بر تشخیص مشکل توربین گیربکس اتوماتیک از آن استفاده میشود. برای تست خرابی توربین گیربکس اتوماتیک تنها کافی است که از روش سادهای که در قسمت زیر آن را ادامه کردهایم اقدام نمایید:
- ابتدا خودروی خود را روشن و آن را روی دنده یک قرار دهید.
- پای چپ خود را روی ترمز فشار داده و سپس پدال گاز را تا انتها فشار دهید.
- در این حالت دور موتور باید تا حدود ۲۰۰۰ افزایش پیدا کند تا حالت عادی باشد. اگر چنین اتفاقی رخ نداد پس احتمالاً توربین ضعیف شده است و در این شرایط باید آن را باز کرده و مورد بررسی مجدد قرار دهید. به یاد داشته باشید در صورت نیاز به تعویض حتما اقدام به تعویض آن نمایید تا شما را با مشکلات جدی روبرو نکند.
عوارض تعویض اشتباه توربین گیربکس اتوماتیک
پاسخ این سوال که عوارض تعویض اشتباه توربین چیست و چه مشکلاتی را برای خودرو ایجاد میکند این است که اگر توربین را به طور اشتباه تعویض کنید، به طور مثال در سربالایی میبینید که خودرو بسیار کند و ضعیف حرکت میکند؛ این موضوع در جادههای کوهستانی میتواند به یک مشکل کاملا جدی تبدیل شود. پس میتوان نتیجه گرفت توربین خودرو را باید به شکل درست عوض کرد. خیلیها تصور میکنند تعویض توربین این است که یک توربین جدید را به جای قدیمی میآورند در حالی که این کار اشتباه است.
کار درست این است که ابتدا حجم روغن در گیربکس چک شده و بعد خودرو توسط مکانیک دیاگ شود. دیاگ خودرو باعث میشود وسیله دیاگ شیر برقی که مخصوص فشار ورودی روغن است و مرتبط با توربین است چک شده و در صورت مشکل تعویض شود.
نکات ایمنی در زمینه با توربین گیربکس اتوماتیک
نکات ایمنی زیادی وجود دارد که باید در مورد خرابی توربین گیربکس اتوماتیک آنها را بدانید. مثلا به منظور جلوگیری از داغ شدن روغن گیربکس، بهتر است که در زمان توقف در ترافیکهای طولانی خودرو را از حالت D خارج کنید و روی حالت P قرار دهید.
از طرف دیگر در برخی از موارد حرکت کند ماشین در سربالایی به اشتباه مشکل توربین شناسایی شده و افراد اقدام به تعویض توربین میکنند، در حالی که قبل از این موضوع ابتدا باید میزان روغن گیربکس بررسی شود و خودرو دیاگ شود.
دیاگ شیر برقی برای بررسی میزان فشار ورودی روغن و مطمئن شدن قبل از تعویض توربین در این مواقع اهمیت زیادی دارد. تشخیص صحیح خرابی توربین مسئله بسیار مهمی است که حتما باید آن را جدی بگیرید.
مهمترین اقداماتی که در هنگام خرابی توربین گیربکس اتوماتیک باید انجام داد
در صورت خرابی توربین گیربکس خودرو در حین حرکت یکسری اقدامات مهم وجود دارد که در این قسمت در قالب چند نکته ارائه شده است:
برای جلوگیری از داغ شدن بیش از حد روغن گیربکس، به خصوص در هنگام توقف ترافیک در مسافت های طولانی، وضعیت خودرو را به حالت پارک شده تغییر دهید.
هنگام مواجهه با خرابی توربین گیربکس، خودروی سربالایی را با ضعف اشتباه نگیرید و سعی نکنید توربین خودروی سالم را جایگزین کنید.
برای جلوگیری از داغ شدن بیش از حد روغن گیربکس، بهتر است هنگام توقف در ترافیک های طولانی، خودرو را از حالت D خارج کرده و در حالت P قرار دهید.
در برخی موارد خودرو به آرامی در سربالایی حرکت می کند، مشکل توربین به اشتباه شناسایی می شود و افراد اقدام به تعویض توربین می کنند، در حالی که قبل از این موضوع باید میزان روغن گیربکس بررسی و خودرو عیب یابی شود. همچنین برای آشنایی بیشتر می توانید به مقاله علائم خرابی توربین گیربکس اتوماتیک مراجعه کنید.
عیب یابی و هزینه تعمیر توربین گیربکس اتوماتیک
هزینه تعمیر توربین گیربکس اتوماتیک به عوامل مختلفی بستگی دارد که شامل نوع مشکل، نحوه تعمیر، قطعات یدکی، محل تعمیرگاه و نوع خودرو میشوند. نوع خرابی موجود در توربین گیربکس اتوماتیک، انتخاب قطعات یدکی و نوع خودرو از جمله عوامل تأثیر گذار در تعیین هزینه تعمیر هستند. استفاده از خدمات تعمیرگاه های متخصص و استفاده از قطعات اصلی ممکن است هزینه را افزایش دهد.
می توانید برای عیب یابی و هزینه تعمیر توربین گیربکس اتوماتیک نو و استوک با گیربکس رضا با شماره های 09120807991 و 09115690391 تماس بگیرید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.